Bewaking

Bewakingscamera's - wat zijn dat?

Surveillance is het verzamelen en analyseren van informatie op het gebied van surveillance voor welk doel dan ook. Het kan worden gebruikt om illegale activiteiten op te sporen of om criminelen te vangen. Het wordt ook beschouwd als het monitoren van niet-openbare activiteiten, gedragingen of gegevens met het oog op beïnvloeding, controle of beïnvloeding.

Het eerste gebruik van bewaking was om misdaden te registreren die in privégebieden zoals het huis, kantoor of ziekenhuis werden gepleegd. Tegenwoordig wordt bewaking veel gebruikt in privéruimtes zoals winkelcentra, restaurants, bars, openbaar vervoer, ziekenhuizen, scholen en banken. Het is ook een noodzakelijk instrument geworden voor wetshandhaving. Surveillance kan ook worden gedefinieerd als het verzamelen en analyseren van gegevens die worden verzameld in openbare of privéruimten.

Als iemand bijvoorbeeld in een privégebied breekt, moet hij een bepaald proces doorlopen om in dat gebied te komen. Dit is waar toezicht een rol speelt. De persoon die het gebied binnendringt, doet dit door middel van stealth-technieken.